Blog van Maarten

7 mrt 2022

Werken met dromen in een groep
(gepubliceerd in Droomjournaal, voorjaar 2022, nr 1; een uitgave van de Vereniging voor de Studie van Dromen)

4 nov 2020

Hier vind je mijn artikel dat ook verscheen in het najaar 2020 van het Droomjournaal. Onderaan kun je het gehele artikel downloaden.

22 apr 2020

Telkens weer merk ik dat dromen het beste met mij voor hebben. In die zin zijn ze mijn beste adviseur. Ze laten mij zien waar ik nog geen bewustzijn over heb. Zodoende vroeg ik mij enkele jaren terug af: “Laten dromen ons ook iets zien over het sterven en de weg daarna?” Ik begon er diverse boeken over te verzamelen. En geleidelijk kwamen ook de dromen. In deze bijdrage wil ik iets vertellen over wat ik daar tot nu toe over tegen kom.

21 apr 2020

In mijn vorige bijdrage schreef ik over “Waarom dromen we?” Daar zijn vele opvattingen over. Die van Jung spreekt mij het meest aan, zo schreef ik: daar zal ik nu verder op ingaan. Doordenkend op Jung kom ik zelf tot een aantal conclusies over wat dromen zijn.

Dromen zijn volgens Jung berichten uit ons persoonlijk en uit het collectief onbewuste, om ons meer inzicht (bewustzijn) te geven in waar we in het leven voor staan.

21 apr 2020

De afgelopen jaren heb ik, als droomcoach, vele malen dromers kunnen begeleiden bij hun onderzoek naar de betekenis van hun droom. Telkens weer word ik verrast door de rijke inhoud van een droom, die veel verder gaat dan wat de dromer zelf had kunnen bedenken. Zelfs als de dromer zich alleen een fragment herinnert, komt er een heel verhaal achter tevoorschijn, dat de dromer tot nieuwe inzichten brengt.

22 aug 2019

Dromen kunnen je een spiegel voorhouden, hoe je er nu voor staat in je dagelijks leven. Of ze laten een schaduwzijde van je zien. Soms geven ze raad voor een probleem waar je mee zit. En soms bieden ze op een diepere laag een ontmoeting met wie je in wezen bent. Dromen in relatie tot jouw spirituele weg. Hieronder twee voorbeelden van zulke dromen die ik begeleidde.

Verloren in het zand:
“Ik ben op het strand. Ik zoek naar iets wat ik verloren heb. Ik weet niet meer wat het is. Ik kan het ook niet weer vinden.”

6 aug 2019

Leer je eigen dromen te verstaan

26 jun 2019

De afgelopen 5 dagen nam ik deel aan de internationale droomconferentie van de IASD in Rolduc (Kerkrade). Ondergedompeld waren we - ongeveer 280 deelnemers uit 31 landen over heel de wereld - in zo'n mooie open en blije sfeer. We deelden dromen en er waren heel veel inleidingen, waarin mensen iets vertelden over hun manier van werken met dromen.

18 jun 2019

Samenvatting van presentatie en sessie, tijdens nachtcongres MetZorg op 13/14 juni 2019

Een droom komt meestal in beelden tot je. Het gaat niet letterlijk om die beelden. Maar wat er onder die beelden aan betekenis oplicht voor de dromer zelf. Je kunt de dromer vragen stellen, om samen die betekenis op het spoor te komen.

15 mei 2019

Als lid van de VSD (Vereniging Studie van Dromen) hadden we gisteravond een regiobijeenkomst. Het thema was dit keer "nachtmerries". Iemand bracht een droom in van twee jaar geleden. Zij was toen bezig met haar verhuizing naar een andere plaats. De droom leek te gaan over een deur dicht slaan en een nieuw leven elders beginnen.