Maarten van Rootselaar (1951)

Maarten

Door het werken met dromen en het lezen in het werk van Jung, ervaar ik dieper hoe we ieder een "zelf" hebben dat verbonden is met een groter geheel, een "zelf" dat mogelijk over de grens van de dood heen aanwezig is. In oude culturen wist men dit al. Bijna Dood Ervaringen wijzen in die richting. En soms laten dromen daar iets van zien.

Het "collectief onbewuste" waar Jung over spreekt, is zo'n reservoir van eerdere ervaringen en inzichten, opgeslagen in een ons omvattend bewustzijn waar we door de eeuwen heen uit kunnen putten en met onze inzichten en ervaringen ook weer zelf aan bijdragen.

Dat wij twee prachtige kinderen kregen en de oudste inmiddels zelf drie kinderen heeft, dat heeft zeker gemaakt dat ik nu een blijer mens ben. Maar ik had het niet gekund, als ik niet zelf op onderzoek was gegaan naar een diepere laag in mijzelf. De afgelopen veertig jaar volgde ik diverse opleidingen, waaronder het Itip. Ze leerden mij te leven vanuit bezieling, vreugde en vertrouwen.

Mijn aandacht verschoof in mijn werk van de hele maatschappij naar een organisatie, tot naar wat er tussen mensen en in een mens leeft. Sinds 2011 heb ik een eigen praktijk als coach. Toch voelt het als niet compleet, om zo intens alleen bezig zijn met de innerlijke weg die we gaan. We zien allemaal dat het niet goed gaat in deze wereld. Geworteld in een besef van de innerlijke weg die we gaan, laat ik mij opnieuw leiden door zorg om het klimaat, ga er gesprekken over aan en neem ik deel aan acties voor een leefbare wereld voor de generaties na ons.

Ik word telkens weer geraakt als een ander zichzelf op een diepere laag ontmoet. Als de ander zichzelf ontmoet in waar hij of zij zichzelf nog niet kent.

Als vervolg op mijn lange opleiding bij het Itip, ben ik aangesloten bij de leerlingengroep van Bas Klinkhamer. Mijn werk richt zich de laatste jaren meer en meer op het werken met dromen: ik geef presentaties over het verstaan van je dromen. Ik geef droomcursussen en begeleid inmiddels twee doorgaande droomgroepen.

Sinds 2020 maak ik deel uit van de redactie van de "Vereniging Studie van Dromen". Driemaal per jaar geven we het Tijdschrift "Droomjournaal" uit.

Sinds november 2021 ben ik lid van de "Initiatiefgroep voor een Burgerberaad over het klimaat in Deventer".

Sinds begin 2021 ben ik lid van de werkgroep Bezinning en Inspiratie Twello . Maandelijks organiseren we een bijeenkomst. De dialoog tussen inleider en aanwezigen staat daarbij centraal.

Vanaf april 2018 werk ik voor de zorgbedrijven, aangesloten bij Kleinschalige Zorg Salland, als extern vertrouwenspersoon bij klachten.

Recente opleidingen:
De potentie van het trauma (Wind opleiding, Annemieke Hijink) 2018
Systemisch Paardencoachen (Wind opleiding, Ruud Knaapen) 2016-2017
Masterclass (Phoenix opleidingen, Wybe Veenbaas) 2014-2015
Droomopleiding (Itip) 2014-2015
Energetische opleiding + Verdiepingsjaar (Itip) 2011-2013
Instrument voor Hulp (Itip) 2009-2011