Maarten van Rootselaar (1951)

Vanaf mijn vroegste jeugd herinner ik me dat ik onderzoek hoe iets in elkaar zit: hoe werkt iets, hoe groeit het? Ik ging sterrenkunde studeren, omdat ik wilde weten hoe het heelal in elkaar zit; met daarachter de vraag: waar komen wij vandaan?

Tegelijk voelde ik mijzelf niet gelukkig. Hoe word ik een blijer mens? Die vraag heb ik mijzelf heel wat keren gesteld. Steeds zocht ik het antwoord buiten me. Ik benaderde alles rationeel. En ik zocht afleiding, zodat ik niet hoefde te voelen. Als ik er achteraf op terug kijk, kende ik mijzelf alleen aan de buitenkant.

Ik kreeg in mijn studententijd meermalen als reactie dat ik zo goed kon luisteren. Alleen wist ik met mijzelf geen raad. Het was alsof ik in de jaren erna in twee werelden leefde: ik was actief in de buitenwereld (in toen de vredesbeweging en vluchtelingenwerk). En vanbinnen merkte ik dat ik – inmiddels 30 – echt aan mijzelf moest gaan werken.

Ik herinner mij nog goed, hoe ik tijdens een vierjarige opleiding voor Gestalt en Psychosynthese, nu ruim 30 jaar terug, werd gevraagd om de spanning in mijn been te voelen. Er ging een wereld voor me open: een wereld die zich steeds verder heeft verdiept. Ik kwam thuis in mijn eigen lijf. En geleidelijk durfde ik ook te gaan vertrouwen op wat zich aan gevoelens, innerlijk waarnemen en intuïtie in mij opkwam.
Met die gevoelens kreeg ik stevigheid in mijn eigen leven. Er kwam ruimte om vreugde en verdriet te gaan voelen.

Door het werken met dromen en het lezen in het werk van Jung, ervaar ik dieper hoe we ieder (en woorden schieten hier tekort) ... een "zelf" hebben dat verbonden is met een groter geheel, een "zelf" dat mogelijk over de grens van de dood heen aanwezig is. In oude culturen wist men dit al. Bijna Dood Ervaringen wijzen in die richting. En soms laten dromen daar iets van zien. Het "collectief onbewuste" waar Jung over spreekt, is zo een reservoir van eerdere ervaringen en inzichten, opgeslagen in een ons omvattend bewustzijn waar we door de eeuwen heen uit kunnen putten en met onze inzichten en ervaringen ook weer zelf aan bijdragen.

Dat ik ben getrouwd, wij twee prachtige kinderen kregen en de oudste inmiddels zelf drie kinderen heeft, dat heeft zeker ook gemaakt dat ik nu een blijer mens ben. Maar ik had het niet gekund, als ik niet zelf op onderzoek was gegaan naar een diepere laag in mijzelf.
De afgelopen veertig jaar volgde ik diverse opleidingen, waaronder het Itip. Ze leerden mij te leven vanuit bezieling, vreugde en vertrouwen.

Door de jaren ben ik gaan beseffen dat de cirkel waar ik invloed op heb, waar ik iets kan betekenen, steeds dichterbij komt te liggen.

Mijn interesse in de sterrenkunde kwam voort uit de vraag waar wij mensen vandaan komen. Geleidelijk verschoof mijn aandacht naar de samenleving om ons heen, vervolgens naar organisaties, en toen naar wat er tussen mensen gebeurt. Om uit te komen bij de vraag wat de weg is die wij mensen ieder gaan. Daarmee is voor mij de cirkel weer rond en kom ik weer uit bij mijn begin vraag, met wel een groot verschil. Keek ik eerst van buiten af naar wat leven is (rationeel, empirisch), nu zoek ik een antwoord door van binnen uit dit gewaar te worden (fenomenologisch en vanuit een spirituele belangstelling).

Mijn aandacht verschoof dus van de hele maatschappij naar een organisatie, tot naar wat er tussen mensen en in een mens leeft. Zo werd ik in 2005 vertrouwenspersoon voor ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie waar ik toen werkte en ging ik jongere collega’s coachen. Sinds 2011 heb ik een eigen praktijk als coach.

Toch voelt het als niet compleet, om zo intens alleen bezig zijn met de innerlijke weg die we gaan. We zien allemaal dat het niet goed gaat in deze wereld. Geworteld in een besef van de innerlijke weg die we gaan, laat ik mij opnieuw leiden door zorg om het klimaat, ga er gesprekken over aan en neem ik deel aan acties voor een leefbare wereld voor de generaties na ons.

Ik word telkens weer geraakt als een ander zichzelf op een diepere laag ontmoet. Als de ander zichzelf ontmoet in waar hij of zij zichzelf nog niet kent.

Ik ben aangesloten bij de leerlingengroep van Bas Klinkhamer.

Recente opleidingen:
De potentie van het trauma (Wind opleiding, Annemieke Hijink) 2018
Systemisch Paardencoachen (Wind opleiding, Ruud Knaapen) 2016-2017
Masterclass (Phoenix opleidingen, Wybe Veenbaas) 2014-2015
Droomopleiding (Itip) 2014-2015
Energetische opleiding + Verdiepingsjaar (Itip) 2011-2013
Instrument voor Hulp (Itip) 2009-2011