Dromen

Korenbloem

Word een completer mens

Wat je in je dagelijkse werkelijkheid nog niet ziet, kan vanuit je nachtbewustzijn – in een droom – tot je komen. De droom klopt als het ware bij je aan; het wil jou iets laten zien. Wanneer je jouw droom voorstelt als een grot, heeft die grot meerdere ingangen om de inhoud te onderzoeken.

Wat in een droom gebeurt is iets waarvan je wellicht meent dat jij dat zeker niet bent. Het laat je zien dat je ook zó kunt zijn: een schaduwzijde. Door dit onder ogen te zien, wordt het een kwaliteit. Je wordt zo een completer en daarmee rijker mens.
De droom kan ook in de vorm van een nachtmerrie bij je binnenvallen. Wanneer je het overdag herbeleeft en onderzoekt, merk je bijvoorbeeld dat er een wijze raad in zit. Heb je eenmaal dit inzicht ervaren, dan komt de nachtmerrie ook niet meer terug!
Ook de symbolen in jouw droom zijn het onderzoeken waard om te kijken wat die jou zeggen.

Hoe kom je meer te weten over je dromen:
• Als onderdeel van een coach sessie;
• Voor een droom kun je een aparte droomafspraak maken, waarin de betekenis van je droom voor jou duidelijk wordt;
• Je kunt mij je droom mailen. Zet je telefoonnummer er bij. Ik bel je terug en we onderzoeken samen je droom;
• Je kunt naar een lezing komen over het verstaan van je eigen dromen. Zodra een nieuwe lezing is gepland, vind je deze aangekondigd op de startpagina, onder het kopje Nieuws;
• Of nodig mij uit voor een groep van mensen die jij samenbrengt.
• Neem deel aan een cursus: in vijf bijeenkomsten van twee uur leer je verschillende ingangen om je eigen dromen te gaan verstaan. Zodra er een nieuwe cursus start vind je de data hieronder.

Ik blijf studeren rond dromen en lees veel van bijvoorbeeld Ann Faraday, Carl Gustav Jung, Robert Moss en Arnold Mindell. Vooral Jung heeft mijn visie op dromen sterk beïnvloed: in een droom klopt het onbewuste bij je aan om je iets duidelijk te maken. De droom maakt daarbij gebruik van beelden uit je persoonlijk onbewuste (dat wat je nog niet wilt zien) en het collectief onbewuste (wat overgeleverd wordt vanuit oude mythen en culturen).
Samen onderzoeken we wat de betekenis van een droom kan zijn. Ik werk niet met algemene betekenissen die je in een droomwoordenboek zou kunnen vinden: de droombeelden hebben naast een algemene betekenis toch vaak ook een heel specifieke betekenis voor alleen de dromer. De kunst is om juist die betekenis te gaan ervaren, op basis van de beelden die een droom jou aanreikt.

''Dromen zijn brandstof voor de ziel.'' (Khalil Gibran)

Heb je interesse, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Ervaringen van anderen

"Maarten heeft een rugzak vol ervaring over hoe je met een droom kunt werken en hij voelt aan wat ze je kunnen zeggen. Daarmee begeleidt Maarten me liefdevol en helder, zodat ik zelf het raadsel van de droom kan ontwarren en bij antwoorden kom."