Dromen over wie je in wezen bent

Door Maarten | do, 08/22/2019 - 21:50

Dromen kunnen je een spiegel voorhouden, hoe je er nu voor staat in je dagelijks leven. Of ze laten een schaduwzijde van je zien. Soms geven ze raad voor een probleem waar je mee zit. En soms bieden ze op een diepere laag een ontmoeting met wie je in wezen bent. Dromen in relatie tot jouw spirituele weg. Hieronder twee voorbeelden van zulke dromen die ik begeleidde.

Verloren in het zand:
“Ik ben op het strand. Ik zoek naar iets wat ik verloren heb. Ik weet niet meer wat het is. Ik kan het ook niet weer vinden.”

Droomonderzoek:
Ik vraag de droom inbrenger zich voor te stellen dat ze op het strand staat. Ik stel haar nog enkele vragen. Er komt nog geen contact tussen haar en datgene dat zij zoekt. Dan vraag ik hoe oud zij is. “Vijftien” antwoordt ze direct. “Wat ben je rond je vijftiende verloren?” vraag ik haar. En dan weet ze het ineens: “Mijn vanzelfsprekende manier van geloven. Ik voelde mij alleen met mijn geloof en heb het toen los gelaten. Ik verlang naar weer te kunnen geloven zonder meer”.

Ontmoeting met je lot:
“Er is iets in een kerk en ik zoek een plekje om mijn boeken neer te leggen en dan andere spullen te gaan halen die ik nodig heb. De plekjes die ik kies blijken steeds bezet, tot ik bij een gedeelte kom waar veel plekjes duidelijk vrij zijn.
Mensen vinden van alles en willen wat van me en ik probeer ze af te schudden door sluipweggetjes te nemen die ik weet omdat ik de omgeving goed ken. De mensen menen het beter te weten dan ikzelf en willen mij vertellen wat ik moet denken en doen.
De laatste keer dat ik vanuit een sluipweg tevoorschijn kom word ik daar opgewacht door een man die ik nooit eerder heb gezien, maar over wie ik instinctief weet dat ik bij hem moet zijn. Hij straalt kracht uit, ik ben blij, geef me onmiddellijk aan hem over en we gaan samen verder op weg.

De droom eindigt en ik word blij wakker.”

Toelichting van de droom inbrenger:
Ik had vooral een duidelijk gevoel over het middelste gedeelte van de droom: het deel waarin ik allerlei sluipweggetjes nam om mensen uit de weg te gaan die van alles van me wilden.
Dat ging voor mijn gevoel over de betrouwbaarheid van mijn intuïtie; ik weet zelf wat goed voor mij is. Ik maak bewust keuzes en sta daar ook na verloop van tijd nog vierkant achter.

Droomonderzoek:
Terwijl ik luister naar haar droom raakt het mij dat zij zo op zoek is naar haar eigen plek en dat de locatie de kerk is. Heeft het te maken met haar eigen spirituele weg door dit leven?
Ik vraag haar om de droom in te gaan en de verschillende scenes in haar droom opnieuw te beleven. Ze loopt eerst onrustig rond, kijkt om zich heen en vindt dan een eigen plek en rust. Wat wil haar droom haar laten zien?
Terwijl ik haar aankijk komt een beeld bij mij op zoals gebruikt wordt in de psychosynthese: je innerlijke wijze oude man of vrouw. Of anders gezegd: je ziel. Of een zin als “Niet jij kiest jouw levensweg, maar de weg kiest jou”. Ontmoet zij hier haar lot, de erkenning dat dit de weg is die zij door het leven gaat? Zoekend naar woorden vraag ik haar of zij herkent dat dit het is, wat zij daar in haar droom ontmoet. Blij kijkt ze me aan. We zijn beiden ontroerd en even stil.

Achteraf schrijft zij er over:
Wat de uitwerking met de groep me heeft gebracht: het inzicht dat ik een ontmoeting met mijn lot heb gehad, dat ik was thuisgekomen bij mezelf, dat wie ik ben en wat ik heb voldoende is voor mijn weg. Indrukwekkend.
Het werkt nog krachtig door, vooral in het groeiende besef dat het lot mijn vriend en bondgenoot is; het weet wat goed en nodig voor me is, heeft mijn heil voor ogen. Ik kan mijn hand vol vertrouwen en overgave en zonder verzet in die van hem leggen.