Dromen uit de nacht als hulp voor overdag

Door Maarten | vr, 02/15/2019 - 15:08

Als ik mensen vraag of ze iets met hun dromen doen, krijg ik vaak als antwoord: "Nee, ik ben niet zo met dromen bezig". Of "Ik droom nooit". Zelf dacht ik daar eerlijk gezegd ook zo over. Een nachtmerrie probeerde je zo snel mogelijk te vergeten. Verder leefden dromen niet zo voor mij. Tot ik tien jaar geleden aan de opleiding bij het ITIP begon en we elke ochtend van een opleidingsblok startten met de vraag: "Wie heeft er gedroomd?" Ik begon mij meer en meer mijn eigen dromen te herinneren en ontdekte wat een rijkdom de dromen zijn, wat een hulp voor overdag.

In zijn boek "De nachtelijke reis" onderscheidt Bas Klinkhamer drie dimensies van dromen. De eerste zijn de dromen die met de persoonlijkheid te maken hebben: je karakter, je schaduwzijden, kanten in jezelf die je meer aandacht mag geven, enz.
In de volgende dimensie gaat het om dromen die te maken hebben met een diepere laag in jezelf, het "innerlijk weten". Daar komt aan bod wat b.v. een diep verlangen is en wat je nog niet in het leven van overdag ruimte geeft. Zo'n droom kan bepalend zijn voor b.v. het opgeven van je baan en een heel andere koers inslaan.
Een derde dimensie gaat gaat over het mysterie, over b.v. gidsen die je in je droom opzoeken. Voor ons is dat meestal onbekend. Voor b.v. Aboriginals is het de gewoonste zaak dat in een droom de medicijnman je meeneemt op reis om samen op zoek te gaan naar genezing voor je.

Dromen zijn dan ook al zo oud als dat er mensen zijn. In elke cultuur hebben dromen een andere plaats. In onze cultuur, waar veel nadruk wordt gelegd op presteren, economische groei, op de "buitenwereld", is er weinig aandacht voor de innerlijke ontwikkeling. Vaak kom je daarvan pas iets op het spoor bij b.v. een ernstige ziekte, of een andere gebeurtenis die je sterk terugwerpt op jezelf. Dat is jammer, omdat dromen voor iedereen hulp kunnen zijn, voor het bepalen van jouw eigen koers door dit leven.

Wil je meer weten over wat dromen kunnen betekenen voor jou? Ook als je ervan overtuigd bent dat jij nooit droomt? Dan is het weekend in maart wellicht iets om aan deel te nemen.

In het weekend leer je hoe je dromen kunt herinneren. Je maakt kennis met verschillende ingangen om je eigen dromen te onderzoeken en is er ruim gelegenheid om eigen dromen in te brengen. Tijdens het weekend zullen we o.a. werken met het boek “De nachtelijke reis. Dromen als bron van hulp”, geschreven door Bas Klinkhamer.
De kosten zijn € 260; dit is inclusief verblijf, maaltijden ( vegetarisch) en de cursus. Voor een eenpersoonskamer betaal je een toeslag van € 60.
Zie voor meer informatie: www.hoevewetermans.nl/droomweekend-22-24-maart

Normaal bied ik het in een cursus van vijf losse dagdelen aan. Doordat we nu een heel weekend samen komen, is er veel meer gelegenheid om dromen in te brengen en te onderzoeken.
Het wordt een feestelijk weekend, waarin nachtmerries echt hulp blijken te zijn, waarin we kunnen genieten van de prachtige locatie van de Hoeve Wetermans en er lekker voor ons wordt gekookt. En we ervaren op een diep niveau hoe dromen ons echt behulpzaam zijn in ons leven overdag.

Maarten van Rootselaar
06 2328 1258
www.maartencoaching.nl/dromen