Blog van Maarten

22 apr 2020

Telkens weer merk ik dat dromen het beste met mij voor hebben. In die zin zijn ze mijn beste adviseur. Ze laten mij zien waar ik nog geen bewustzijn over heb. Zodoende vroeg ik mij enkele jaren terug af: “Laten dromen ons ook iets zien over het sterven en de weg daarna?” Ik begon er diverse boeken over te verzamelen. En geleidelijk kwamen ook de dromen. In deze bijdrage wil ik iets vertellen over wat ik daar tot nu toe over tegen kom.

21 apr 2020

2. Dromen om wakker te worden

Submitted by Maarten

In mijn vorige bijdrage schreef ik over “Waarom dromen we?” Daar zijn vele opvattingen over. Die van Jung spreekt mij het meest aan, zo schreef ik: daar zal ik nu verder op ingaan. Doordenkend op Jung kom ik zelf tot een aantal conclusies over wat dromen zijn.

Dromen zijn volgens Jung berichten uit ons persoonlijk en uit het collectief onbewuste, om ons meer inzicht (bewustzijn) te geven in waar we in het leven voor staan.

21 apr 2020

1. Waarom dromen we?

Submitted by Maarten

De afgelopen jaren heb ik, als droomcoach, vele malen dromers kunnen begeleiden bij hun onderzoek naar de betekenis van hun droom. Telkens weer word ik verrast door de rijke inhoud van een droom, die veel verder gaat dan wat de dromer zelf had kunnen bedenken. Zelfs als de dromer zich alleen een fragment herinnert, komt er een heel verhaal achter tevoorschijn, dat de dromer tot nieuwe inzichten brengt.

22 aug 2019

Dromen kunnen je een spiegel voorhouden, hoe je er nu voor staat in je dagelijks leven. Of ze laten een schaduwzijde van je zien. Soms geven ze raad voor een probleem waar je mee zit. En soms bieden ze op een diepere laag een ontmoeting met wie je in wezen bent. Dromen in relatie tot jouw spirituele weg. Hieronder twee voorbeelden van zulke dromen die ik begeleidde.

Verloren in het zand:
“Ik ben op het strand. Ik zoek naar iets wat ik verloren heb. Ik weet niet meer wat het is. Ik kan het ook niet weer vinden.”

26 jun 2019

De afgelopen 5 dagen nam ik deel aan de internationale droomconferentie van de IASD in Rolduc (Kerkrade). Ondergedompeld waren we - ongeveer 280 deelnemers uit 31 landen over heel de wereld - in zo'n mooie open en blije sfeer. We deelden dromen en er waren heel veel inleidingen, waarin mensen iets vertelden over hun manier van werken met dromen.

15 mei 2019

De kracht van dromen

Submitted by Maarten

Als lid van de VSD (Vereniging Studie van Dromen) hadden we gisteravond een regiobijeenkomst. Het thema was dit keer "nachtmerries". Iemand bracht een droom in van twee jaar geleden. Zij was toen bezig met haar verhuizing naar een andere plaats. De droom leek te gaan over een deur dicht slaan en een nieuw leven elders beginnen.

15 feb 2019

Als ik mensen vraag of ze iets met hun dromen doen, krijg ik vaak als antwoord: "Nee, ik ben niet zo met dromen bezig". Of "Ik droom nooit". Zelf dacht ik daar eerlijk gezegd ook zo over. Een nachtmerrie probeerde je zo snel mogelijk te vergeten. Verder leefden dromen niet zo voor mij. Tot ik tien jaar geleden aan de opleiding bij het ITIP begon en we elke ochtend van een opleidingsblok startten met de vraag: "Wie heeft er gedroomd?" Ik begon mij meer en meer mijn eigen dromen te herinneren en ontdekte wat een rijkdom de dromen zijn, wat een hulp voor overdag.

Pagina's

Subscribe to RSS - Blog van Maarten