Blog van maarten

22 aug 2019

Dromen kunnen je een spiegel voorhouden, hoe je er nu voor staat in je dagelijks leven. Of ze laten een schaduwzijde van je zien. Soms geven ze raad voor een probleem waar je mee zit. En soms bieden ze op een diepere laag een ontmoeting met wie je in wezen bent. Dromen in relatie tot jouw spirituele weg. Hieronder twee voorbeelden van zulke dromen die ik begeleidde.

Verloren in het zand:
“Ik ben op het strand. Ik zoek naar iets wat ik verloren heb. Ik weet niet meer wat het is. Ik kan het ook niet weer vinden.”

26 jun 2019

De afgelopen 5 dagen nam ik deel aan de internationale droomconferentie van de IASD in Rolduc (Kerkrade). Ondergedompeld waren we - ongeveer 280 deelnemers uit 31 landen over heel de wereld - in zo'n mooie open en blije sfeer. We deelden dromen en er waren heel veel inleidingen, waarin mensen iets vertelden over hun manier van werken met dromen.

15 mei 2019

De kracht van dromen

Submitted by maarten

Als lid van de VSD (Vereniging Studie van Dromen) hadden we gisteravond een regiobijeenkomst. Het thema was dit keer "nachtmerries". Iemand bracht een droom in van twee jaar geleden. Zij was toen bezig met haar verhuizing naar een andere plaats. De droom leek te gaan over een deur dicht slaan en een nieuw leven elders beginnen.

15 feb 2019

Als ik mensen vraag of ze iets met hun dromen doen, krijg ik vaak als antwoord: "Nee, ik ben niet zo met dromen bezig". Of "Ik droom nooit". Zelf dacht ik daar eerlijk gezegd ook zo over. Een nachtmerrie probeerde je zo snel mogelijk te vergeten. Verder leefden dromen niet zo voor mij. Tot ik tien jaar geleden aan de opleiding bij het ITIP begon en we elke ochtend van een opleidingsblok startten met de vraag: "Wie heeft er gedroomd?" Ik begon mij meer en meer mijn eigen dromen te herinneren en ontdekte wat een rijkdom de dromen zijn, wat een hulp voor overdag.

25 jan 2019

We maken allemaal dingen mee in het leven, die we liever niet mee hadden gemaakt: een ontslag, een auto ongeluk, een scheiding, misbruik, een natuurramp. Tijd voor verwerking en het delen van je ervaringen is er niet altijd. Dan ga je maar door en probeer je het achter je te laten. Of je denkt dat je het hebt verwerkt, maar wordt het plotseling bij een nieuwe gebeurtenis opnieuw aangeraakt. Het kan ook om iets kleiners gaan.

5 okt 2017

Nobco scriptie prijs

Submitted by maarten

De Nobco stelt elke twee jaar een prijs in voor de beste afstudeerscriptie. Dit voorjaar schreef ik al - als afstudeerscriptie bij de Wind-opleiding - een artikel over systemische paardencoaching. Vandaag - 5 oktober - heb ik het artikel op onderdelen herschreven en ingediend bij de Nobco.

Als een van de voorwaarden stelt de Nobco dat de opleiding aan “een Nederlandse of Vlaamse universiteit, hogeschool of post-HBO-opleiding” moet zijn gevolgd. De Wind-opleiding is dat niet. Als reactie schreef ik:

1 jul 2017

Paardencoaching heeft iets magisch voor mij: je staat in een veld met één of meerdere paarden. En de paarden lijken te weten wat jij nodig hebt als cliënt.
En als begeleider kun je hard aan het werk gaan, maar dan mis je de informatie die een paard aandraagt. Juist door als begeleider niet te weten, en te vertrouwen op de informatie die een paard aanreikt, kom je tot nieuwe inzichten. Een zin, of een interventie die je dan als begeleider doet, komt vanuit het veld door het paard naar je toe. Het is niet iets dat je zelf bedenkt.

Pagina's

Subscribe to RSS - Blog van maarten