Paardencoaching

Het team van Windkracht

Begin 2017 heb ik de “Wind-opleiding paardencoaching” afgesloten. Als afronding van de opleiding schreef ik een artikel over wat ik leerde tijdens de opleiding. Zie mijn 4e blog hierover.
In 2018 volge ik de verdiepingsopleiding "De potentie van het trauma".
Inmiddels geef ik paardencoach sessies in Deventer.

Kies je eigen weg

Voor een sessie met een paard heb je geen ervaring nodig met paarden. Je zit ook niet op het paard, maar blijft op de grond staan, naast het paard. Ik werk met een aantal fijne paarden: Bas (2000), Lisa (2004) en Oxe (2007). Deze pony’s zijn helemaal vertrouwd met mensen. Je kunt dan ook veilig de bak in stappen waar het paard los rondloopt.

Wat ik als paardencoach doe zou ik willen omschrijven als het verbinden van jouw innerlijke wijsheid met die van het paard. Een paard weet niets over bijvoorbeeld coachend leidinggeven, of over autisme. Een paard reageert vanuit zijn werkelijkheid als kudde- en vluchtdier op wat het bij jou als mens waarneemt.

Bij het begin van de sessie loopt het paard al los in de bak. Op het moment dat jij de bak in stapt, ervaart het paard jou als onderdeel van zijn kudde. Het paard scant – veel beter dan wij dat kunnen – alles wat er (onbewust) in jou aanwezig is en reageert daarop. Zo kom je – vaak zonder woorden – door wat het paard je teruggeeft tot nieuwe inzichten over jezelf.

WindKracht: vijf paardencoaches begeleiden (zelfsturende) teams in de zorg

Windkracht brengt teams in beweging zodat mensen in de zorg adequaat worden geholpen. We bieden organisaties en zelforganiserende teams de kans om teammotivatie en werkplezier te verbeteren door zorgprofessionals te ondersteunen. WindKracht doet dit met de inzet van paarden, omdat paarden bij uitstek geschikt zijn als leermeester als het gaat om verbinding, samenwerking en zelfsturing.
Zie: www.windkracht.org

Veiligheid

Een paard reageert vanuit zijn eigen natuur. Het is zelf een vluchtdier en ziet een mens als roofdier. Het paard kan van iets schrikken en een plotselinge beweging maken. Daarom:
1. Kom met stevige, dichte schoenen.
2. Trek kleren aan die vies mogen worden.
3. Laat een paard rustig aan je hand snuffelen. Aai het paard niet over zijn hoofd; dat vindt hij niet prettig.
4. Loop niet vlak achter een paard langs. Het paard kan jou daar niet zien.
Zo bewaak je je eigen veiligheid in contact met het paard.

Zie voor een meer inhoudelijke onderbouwing van paardencoaching mijn blog.

Heb je interesse, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Ervaringen van anderen

“Met een bijzonder gevoel kijk ik terug op de paardencoaching bij Maarten. Bijzonder, omdat ik mij ondanks mijn angst voor paarden, meer dan veilig voelde in de begeleiding van Maarten. De rust en het vertrouwen dat hij uitstraalt maakten dat ik, samen met het paard, een bijzonder mooie stap kon zetten. Een inzichtgevende stap over mijn herkomst, die ruimte en perspectief biedt voor mijn toekomst. En daar ben ik Maarten nog altijd heel dankbaar voor.”

"Toen het paard bij mij wegliep, dacht ik dat het paard mij negeerde. Maar Maarten legde uit dat het paard mij uitnodigde om mijn aandacht op mijzelf te richten. Hij stelde mij af en toe een vraag, waarmee ik geleidelijk tot een pad van inzicht kwam. Ik ervaarde dat inzicht ineens heel intens. Op dat moment was de blokkade in mijn lichaam weg, begon het paard te poepen en liep hij weer naar mij toe."

"Maarten zette een pion in het veld voor een kwaliteit van mij, die ik in mijn jeugd was kwijt geraakt, zonder het verder in te vullen. Ik had geen idee welke kwaliteit dat was. Tot ik naar die pion toe liep. Toen kwam ineens bij mij op welke het was."

“Door de rust van Maarten kwam ik gemakkelijker bij mijn eigen emoties.”

“In de sessie met Oxe voelde ik de oude pijn van het niet gezien worden door mijn vader. Ik krijg wel waardering van mensen om mij heen, maar na de sessie realiseerde ik me dat ik dat niet echt binnen kan laten komen. Alsof die oude pijn er onbewust tussen stond. Ik voelde me echt getroost door Oxe. En nu kan ik die waardering wel voelen.”